Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metamorfóza kořene Miloše Zemana

Miloš les miloval. V období, kdy na Vysočině trpělivě čekal na prezidentský úřad, les se stal součástí jeho duševní očisty a terapie. Les mu ukázal, jak rozmanitý a duhový může být.

Magická a léčivá moc lesa, je známá člověku už od pradávna. Vyvíjel se v něm od počátku věků a jeho prostředí je mu zcela přirozené a vlastní.

Dnešní les už nevnímáme jen jako pouhé místo k získání potravy, ale jako duchovní součást sebe samého.

Vědecký výzkum potvrdil, že většina stromů, rostlin a hub vylučuje do ovzduší zvláštní organické sloučeniny, terpeny, které slouží k vzájemné komunikaci, předávání informací a ochraně. Toto poznání nás ujišťuje, že les je nejen živý, ale také, že skrývá mnoho dosud nepoznaného a tajemného.

Miloš les miloval.

Stal se součástí jeho duševní očisty a terapie.

Těžké zklamání z řady nejbližších spolustraníků a lidí z blízkého okolí, ho silně zasáhlo na nejcitlivějším místě. Geniální mozek, který byl zvyklý každý den chrlit desítky nápadů, politických přesmyček a bonmotů, který se opájel nikdy nekončícím obdivem okolí, se náhle cítil nevyužitý a nedoceněný. Nikdo o jeho rady, rozhled, prognózy a hry už nestál.

Návštěvy znělých jmen ubývaly a chalupa na Vysočině začala do ovzduší vylučovat terpen hořké osamělosti.

Prý se svět změnil a hry se hrají jinak.

Změnila se pravidla.

Jenže Miloš věděl své.

Cítil, že otěže moci mu byly drsně vyraženy z rukou. Párkrát po nich s poslední hrstkou politických přátel hmátnul, ale byly už tak vzdálené, že nahmatal jen prázdnotu a nezájem. Pochopil, že nastal čas čekání. Jeho šance přijde.

Rozhodl se pro dokonalou očistu svého mozku, duše a těla. Je to jediná možnost, jak pochopit nová pravidla politických her a přizpůsobit se novému světu.

Stromy v lese ho vždy vítaly. Nedočkavě naslouchaly přívalu jeho mohutných myšlenek a obdivně pokyvovaly korunami stromů, dávaje mu zapravdu. Absorbovaly svými neviditelnými nádechy jeho člověčí bolest a hladily jeho zanícené hnisavé rány na rozervané duši.

Jeho kroky lesem vždy vedly k osamělé olši. Stála stranou mohutných pevných stromů, a přesto i v jejich stínu působila majestátně. Byla stoická a klidná. Jen její freneticky třepotající se lístečky dávaly na odiv mocnou energii, která jí kolovala mízou.

Miloš cítil, že olše je jako on. Pevná a majestátní. Plná tvořivé a zvláštní energie, která může změnit chod světa. A přesto o ni nikdo nestojí. Je osamělá a stojící stranou od hlavního proudu cesty. Nemůže se vyhřívat na výsluní obdivu, je zastíněna velikány s drsnou kůrou a pokřivenými větvemi.

Miloše obestřel pocit zmaru. Aby si zlepšil náladu, v duchu radostně rozehrál několik barvitých politických šarád a stokrát do prachu zapomnění a opovržení zašlapal své nepřátele na život a na smrt.

Jak se tak opájel šeptáním směšných parodií na svého jediného schopného protihráče, všiml si, že koruna olše zvláštně ožila. Je náhle plná života, zvuků a její větve se pohybují v podivném vzrušení.

Miloš přistoupil ke kmeni stromu a ohnul hlavu směrem nahoru.

Uviděl báječný svět. Barevný a plný energie. Lesní zvířátka a ptáci vzrušeně kmitali po větvích olše, stavěli hnízda, snášeli potravu, pohodlně se uvelebovali v dírách v kmeni stromu, švitořili a žili ve zvláštní symbióze, tolik obdivované lidskou netečností moderního solitérního světa.

Miloš se obdivně chytl kůry stromu a na tváři se mu objevil blažený výraz, z náhlého pochopení podstaty světa. Ze světa barevného a spolupracujícího. Ze světa duhového, kdy každý tvor je jiný, a přesto právě proto tak jedinečný. Po ruce mu přeběhla dlouhá chlupatá barevná stonožka. Její dotyk mu byl odporný, ale přesto se nemohl vynadívat na její krásu, na jedinečné kmitání stovek ochlupených nožek, které se pohybovaly tak jemně a lehounce, jako když vás na nose zašimrají paprsky ranního slunce.

Náhle ho prudce rozbolela hlava.

Pevně sevřel kůru stromu a trochu se zapotácel.

Podíval se na svoje ruce a s úžasem sledoval, jak jeho prsty prorůstají kůrou a mizí v kmeni stromu. Země začala jemně vibrovat a vtahovat jeho nohy do hlíny, kde se zcela přirozeně napojily na kořenový systém olše.

Přitiskl hlavu na teplou kůru a cítil, že se stal součástí stromu. Cítil mízu ve svých žilách, nožky malých tvorů na své kůži, cítil teplé doteky slunce, polibky větru a chladnou vlhkost půdy. Cítil, jak všichni dokonale spolupracují a chápou, že jsou součástí celku. Nic je nedokáže rozdělit. Jsou přirozenou součástí božího úmyslu. Cítil informace, vysílané pro dobro celku ostatními stromy a rostlinami. Cítil jejich strach, obavy, radost i blaženost.

Miloš se cítil naplněný. Všechny politické šarvátky a nenávist mu najednou přišly zbytečné a vysilující.

Strom mu ukázal, jak moc je důležité spojení mezi vším a všemi.

V hloubi své duše cítil, že se změnil.

Strom začal pomalu pouštět jeho ruce ze svých útrob. Vynořovaly se pokryté mízou a hřejivě lepkavé.

Pod silou zážitku strom objal kolem kmenu a pevně ho stiskl.

Nohy měl stále pevně vrostlé do země a nemohl se pohnout.

V hlavě uslyšel tichý hlas. Byl lehounký jako ten nejjemnější vánek, ale přesto dobře slyšitelný.

„Dali jsme ti pocítit sílu celku. Sám nejsi nic. Dobře si to pamatuj a lidi sbližuj. Chápej odstíny jejich jedinečnosti a propojuj je v zájmu lidského bytí. Co je rozdělené, trpí. Cítíme z tebe osamělost a bolest. Jsi sám. Ukaž lidem, jak se spojit, ukaž jim své ruce pokryté mízou a myšlenky, spojené silou celku. Nikdy nezapomeň, jaké je to být osamělý.“

Miloš dojatě přikývl.

„Pomůžeme ti na tvé cestě, pokud to myslíš opravdu vážně. Ale musíme tě varovat. Pokud zapomeneš, jak je důležité vnímat jedinečnost jako součást všeho, pokud budeš lidi rozdělovat a odsuzovat, připomeneme ti dnešní zážitek. Budeš trpět až do své smrti. Nohy ti vrostou do země, znehybní a stanou se součástí kořenů, pevně a stabilně kotvících majestátnost celku. Neucítíš nic, nohy tě neunesou, budou slabounké a křehké. Dají ti najevo, jak moc jsi uhnul ze své životní cesty.“

Miloš pokýval hlavou.

„Přijímám a chápu svůj úkol, pomozte mi prosím.“

Nohy se uvolnily, zlehka vyklouzly z hlíny a byly jako předtím, pevné, stabilní a plné života.

Vykročily s elánem do nového života.

Miloš mnohokrát slíbil, že nás spojí. Že bude prezidentem nás všech.

Nohy ho nesly pevně, důstojně a nikdy nepoklesly.

Pak začal na své sliby zapomínat. Začal se vzdalovat od zájmů celku a z jeho těla se začal nenápadně odpařovat terpen samolibé sobeckosti, který všechny živé bytosti ihned ucítily.

Zapomněl na duhovou stonožku, na její drobné nožky na své ruce, která mu byla tolik odporná. Přesto mu připadala úžasně krásná a jedinečná.

Zapomněl, že i duhové věci jsou součástí celku.

Les tedy splnil slib. Nohy ho přestaly nést, vrostly do hlíny stvořené nenávistí a stařeckou rozmařilostí.

Přirostly k pevným kořenům celku, aby pochopil své chyby.

Přestaly ho poslouchat, přestaly cítit všechny vzruchy a radosti světa.

Miloš se musel usadit na invalidní vozík. Diagnóza zní: Neuropatie.

Přitom by stačilo si jen vzpomenout.

Na to zvláštní teplé odpoledne a olši, která byla tehdy tolik stejná jako on.

Autor: Danka Štoflová | pondělí 28.6.2021 12:17 | karma článku: 41,70 | přečteno: 7836x
  • Další články autora

Danka Štoflová

Strach po indiánsku

Strach je náš věčný průvodce. Je to náš společník, spává s námi, sedí nám po boku, svírá nás a objímá. Není krutý ani zlý, jen trvalý. Indiáni mají svůj způsob, jak se s ním vyrovnat.

24.4.2024 v 8:45 | Karma: 43,14 | Přečteno: 3449x | Společnost

Danka Štoflová

Žeton štěstí od šamana

Indiáni se neradi fotí, věří, že fotka jim vezme duši. Ale zato se smějí od rána do večera, jejich humor je hodně za hranou upjatého evropského myšlení. Já neumím vyprávět vtipy, a děsně ráda a děsně blbě hraju karty.

5.4.2024 v 9:27 | Karma: 42,59 | Přečteno: 3139x | Společnost

Danka Štoflová

Chyť se hořícího paroží!

Lidé a strach k sobě od nepaměti patří. Strach nás celý život doprovází, prostupuje, ochromuje, ovlivňuje a přesto nám dává zvláštní sílu. Posiluje totiž naději. Pojďme se podívat, jak to se strachem mají indiáni. Léčí ho ohněm.

8.3.2024 v 10:59 | Karma: 43,21 | Přečteno: 4114x | Společnost

Danka Štoflová

Vábnička na muže

Vábnička je nástroj napodobující zvuky samic v říji, vábí a přitahuje, nenechá nikoho na pochybách, že si báječně užije. Já jsem muže vábila, aniž bych to tušila, a to díky své genetické výbavě, která se zprvu nezdála nic moc.

27.2.2024 v 14:09 | Karma: 45,26 | Přečteno: 7781x | Společnost

Danka Štoflová

Jak jsem se koupala víc než Angelika

Vana je pro mě svatý grál všech lenochů, ztraceným rájem Šangri-La a varhánky na dlaních a chodidlech, z hodin a hodin strávených ve vodě, jsou pro mě důkazem, že nebe na zemi skutečně existuje. A indiáni, ti by Angeliku trumfli.

8.2.2024 v 8:41 | Karma: 44,54 | Přečteno: 6095x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 43,75
  • Průměrná čtenost 6859x
Mávla jsem proutkem, pod plamínkem svíčky, krásně se červenáš, neznáš moje hříčky. Měla bych tě varovat, možná umím čarovat.

VE ČTVRTEK 18.4.2024 PROBĚHLO VYHLÁŠENÍ CEN MAGNESIA LITERA, KDE JSEM BYLA NOMINOVANÁ VE FINÁLE, V KATEGORII HUMORISTICKÁ KNIHA.
PŘI VYHLÁŠENÍ MOJE JMÉNO NEZAZNĚLO, ALE BYL TO KRÁSNÝ ZÁŽITEK, MNOHO PŘÍPRAV A PÁR KALÍŠKŮ SLIVOVICE. TAK SNAD PŘÍŠTĚ ❤️
P.S. Potřásla jsem si rukou s Arnoštem Goldflamem a řekla mu, že ho mám ráda...a on řekl: "Jéé...děkujuuu."

NOVINKA: Audiokniha je tady! Můžu prozradit, že ji pro vás namluvila držitelka dvou Thálií a moc se povedla.

Najdete ji zde: 

https://www.audiolibrix.com/cs/Directory/Book/13792/Audiokniha-Jak-jsem-rodila-indianskeho-syna-z-kmene-Ceroki-Danka-Stoflova

Moje další kniha INDIÁNSKÝ EROTIKON vyjde v ZÁŘÍ 2024, těším se moc!
Právě pracujeme na korekturách.
Píšu pro vás další knihu, ráda bych ji do konce roku odevzdala.

 

Knihu najdete zde:

https://www.kosmas.cz/knihy/518955/jak-jsem-rodila-indianskeho-syna-z-kmene-ceroki/

Elektronická kniha zde:

https://www.kosmas.cz/knihy/527287/jak-jsem-rodila-indianskeho-syna-z-kmene-ceroki/

Kdo mě má rád, může mi napsat na:

 dankaelisstyee@yahoo.com

Seznam rubrik